Овој колач е најубав кога ќе се послужи веднаш откако малку ќе се олади, па затоа е најдобро да не го правите пред да дојдат гостите, туку да ги оставите да се ...
Повеќето од нас доживеале денови кога ни недостасува продуктивност. Непишано правило е дека вакви денови се случуваат во оние периоди кога нашата ефикасност ...
Доколку немате многу време за готвење, а сакате на семејството или на гостите да им понудите вкусен оброк, направете си самоса по ваш избор. Овие триаголници ...
Ако се борите да ги согорите маснотиите, одберете природен начин. Мешавината од овие неколку лесно достапни состојки ќе има исклучително ревитализирачки ефект ...
Нашата домаќинка е сликарката Симонида Филипова Китановска, слободен уметник, во последниве години од нејзиното творештво речиси исклучиво посветена на ...
Колку и да го сакаме лебот од банана и паметното искористување на презрелите банани, понекогаш само сакаме да изедеме совршено зрела банана, без никаква ...
„Оваа порака ја добив сабајлево, ова веќе не е никаква новост, не е чудо. На вакви пораки веќе не се радувам, баш напротив, се нервирам зашто овие резултати ...
Сите знаеме дека појадокот е најважниот оброк во денот, но немаме сите исти навики. Додека некои се навикнати да јадат веднаш штом ќе се разбудат, други чекаат ...
Младиот кромид е вкусен додаток на салати, омлети и многу други јадења и секако е еден од протагонистите на пролетните трпези. Сепак, тој е и вистинска супер ...
Компирите се популарни поради нивната разновидност и приспособливост во подготовката на различни јадења. Нивната универзалност овозможува да се користи како ...
Во селото Дихово, под Пелистер, браќата Благој и Нацо Јовчевски речиси 20 години го градат својот Пчеларник БН и се борат за зачувување на македонската ...
Познатиот британски готвач Џејми Оливер отвори ресторан во Белград. „Белградe, отворени сме. Големи честитки за мојот тим кој штотуку го отвори мојот прв ...
Иако се нарекуваат јаткасти плодови, ботанички ф’стаците се семки. Луѓето ги јадат илјадници години и тоа не без причина. Освен што се вкусни, ф’стаците се и ...
Зеленчукот и овошјето со портокалова боја, како што се моркови, кајсии или пиперки, се здрави за очите и го штитат видот. Бета-каротенот, провитаминот на ...
Заборавете на онаа позната препорака за „едно јаболко на ден“ бидејќи постои зеленчук кој ќе ве држи подалеку од лекарите. Д-р Пунам Десаи, лекарка за итна ...
Просото е група стари, интегрални житарки кои се одгледувале и консумирале илјадници години, пред се во Азија и Африка. Неодамна наречена нова киноа, просото ...
И покрај неговото име, експертите нагласуваат дека витаминот У не е вистински витамин, туку дериват на аминокиселината метионин. Името на ова соединение – ...
Кефирот е ферментиран млечен напиток и како и другите намирници кои содржат пробиотици (добри бактерии) и постбиотици (нуспроизводи на бактериите), кефирот го ...
Протеинот од печурки, микопротеинот, се користи во некои производи како замена за месо. Неодамнешните истражувања покажаа дека микопротеинот како замена за ...
Дали често ве привлекуваат слатките вкусови? За жал, кај повеќето луѓе (не само кај децата) постои зависност од слатки. Дали некогаш сте се запрашале – зошто? ...