Синоќа во македонскиот Културно-информативен центар во Загреб беше отворена самостојната изложба „Аголност на илузијата на пакетирањето“ на македонскиот ...
сите 2 | | | веќе видена

На денешен ден: 1547.- Умрел шпанскиот освојувач Ернан Кортес, кој благодарејќи на огненото оружје, непознато за домородците, меѓу 1519 и 1521 година со само ...
| | веќе видена

„Повторно светна штитот со сонцето од Кутлеш на споменикот на Александар Македонски во Прилеп’ – објави локалниот информативен портал „Маркукуле“ . „Маркукуле“ ...
| | веќе видена

Институтот за македонска литература со научен собир одбележа 110 години од раѓањето на Кирил Пенушлиски (1912-2004), основоположник на македонската ...
сите 4 | | | веќе видена

Железничкиот сообраќај на територијата на Р. Македонија се одвива од далечната 1873 година. Следнава 2023 година ќе одбележиме јубилеј, 150 години железници во ...
сите 2 | | | веќе видена

Во ликовната галерија од прилепскиот центар за култура „Марко Цепенков“ синоќа е отворена заедничката изложба на уметниците кои твореа на годинашното издание ...
| | веќе видена

Мустафа Ахмед од Сомалија досега има посетено повеќе од 30 земји низ светот. Тој рече дека дал отказ од работното место само за да може да патува и дека на ...
| | веќе видена